25 Ocak 2011 Salı

En Etkili Şekilde İngilizce Öğrenmek İsteyenler

Hala uğraşıpta başa bela  olan İngilizce'yi öğrenemeyenlere rehber olması açısından kendi öğrenim şeklimi anlatıcam.Herkesin bu konu da farklı fikirleri olabilir ve güzel de olur.

Ben nasıl öğrendime gelince ;
Tabi hazırlık okumamın ve Türkiyedeki en iyi İngilizce hocalarından bir kaçıyla koca 1 yıl ders almamın %80 payı var tabi fakat onların yöntemlerini anlatıcam zaten sonra da kendi benimsediklerim.
1.Gidip kendinize 1 veya 2 gramer kitabı olın sorular olanından.Gerçi bilmiyorum soru olmayanı varmıdır.Bizim 2 tane vardı ve bende ayriyetten 2 3 tane daha vardı.İlk önce grameri öğrenmemiz lazım 1. amaç bu.(Evde olmadığım için kitapların adınız yazamıyorum ki 6 7 senelik kitaplar.Bu zamana kadar çok daha iyileri çıkmıştır muhakkak.)
2.Gramer öğrenirken zaten kelime öğreniceksiniz fakat hususi olarak ingilizce kitapları arkasındaki kelimleri veya elinize bi sözlük alıp açıp denk gelişine kelime seçin ve öğrenin veya aklınıza Türkçe bi kelime geldi acaba bunun ingilizcesi nedir gibisinden araştırın.Bendeki İngilizce-Türkçeydi böyle bi kelime ararken saatler geçiyodu o zaman bilgisayarım da yoktu bulsaydım hemen ama internetten bakmak yerine hususi araştırın.O kelimeyi ararken gözünüz başka kelimelere takılıyor ve o arada o kelimeleri öğreniyorsunuz bu daha süper bi olay.
Bendeki tarihin tozlu sayfalarına karışan sözlük Chambers Student's Dictionary'miş.Tabi bu 6 7 sene önceki sözlüğüm daha yeni daha iyileri muhakkak çıkmıştır herhalde.
3.Muhakkak hikaye roman falan okumanız lazım.Hemde sesli olarak yavaş yavaş konuşma alışkanlığınız artıcak bu şekilde bi nevi bir İngilizle konuşupta pratik yapıyormuşcasına.Bu zaten kilit noktası bence konuşma da.Bilmediğiniz kelimeler de muhakkak çıkıcak tabiki ve bunları da o arada öğrenmiş olucaksınız.Olabildiğince çok hikaye ,roman falan veya ingilizce dergiler okumanız lazım.
4.Yine olmazsa olmazlardan mutlaka film olur veya internetten bulduğunuz ne bileyim herhangi birşey olur.Muhakkak İngilizce birşeyler dinlemeniz lazım.Kulak alışkanlığınız , kelimelerin telaffuzları olsun aşina olmanız açısından oldukça yararlı olucaktır.Bir de film falan izlerken hem ingilizce izleyin hemde altyazı ingilizce olsun sizde birlikte sesli olarak tekrar edin ne konuşuluyorsa.Biraz karmaşık gözükebilir normaldir.Ama inanılmaz katkısı olucak.
5.Artık internet çağındayız kendinize İngilizce konuşcak bir arkadaş bulursunuz herhalde.ICQ 'dan olsun ve ya ne bileyim İngiliz arkadaşı olan birilerinden bi sakıncası yoksa o yabancı arkadaşından rica ederek haberleşebilceğiniz msnini alın ve öğrendiklerinizi gerçek hayatta kullanın , kullanmaya çalışın.Heycan yaparsanız normal sıkıntı yok ama :D

Bunlar benim düşüncelerim ; kiminize ters düşer mi bilmiyorum veya daha iyi düşüncesi olanınız olursa çok sevinirim.
Bu konuyu yazmamdaki amaç sürekli İngilizce şikayetleri olduğundan.HATAM VARSA AFFETMEYİN :P

Teşekkürler.

Not : Kendi yazımdır.

Birde tahribatta biri paylaşmış içinde yaklaşık 5000 kelime ve okunuşları var sanırım.Bu tarz şeyler arayanlar için paylaşayım dedim.

Buyrun burdan indirebilirsiniz PDF halinde.

http://www.mediafire.com/file/7hekiwd4hmqkndy/ingpdf.pdf



Bu zorlu yolda biraz yardımcı olabilirsem ne mutlu.


1 yorum:

Geeklogger dedi ki...

Pdf de bazı kaymalar var. Türkçe telaffuzda vardı. Ancak aşağı doğru inince en soldaki bazı şeylerin yarısı yok bu konuda yardımcı olurmusunuz ? İngilizce den kalmış biri olarak. Ztv den dersleri indirdim ancak bu tip birşey çok lazımdı. Ruby ile ilgili döküman ararken blogunuzu buldum. :) Umarım yardımcı olursunuz.

Yorum Gönder